Δόγμα

Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 12-9-2017

Πρόκειται πλέον για Σχολή. Πολλοί θα διεκδικούσαν τον τίτλο του ιδρυτή, ή εν πάση περιπτώσει του πνευματικού πατέρα, με φαβορί τον Παύλο Πολάκη. Εκείνος έδωσε το σύνθημα για την επίθεση, εκείνος δίδαξε το στιλ και απενοχοποίησε τη χυδαιότητα. Το μόνο που δεν έχει καταφέρει ακόμη είναι να πείσει τους μαθητές του να μη δειλιάζουν, να επιμένουν στο εκφραστικό τους ύφος, να μην κατεβάζουν με τις πρώτες αντιδράσεις τις αναρτήσεις τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ας πούμε ότι, μια κριτική επιτροπή καλείται να αποφασίσει ποιος αντιπροσωπεύει πιο άρτια το συριζανελικό δόγμα: ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης με την ειρωνική του ανάρτηση «Στάσου, μίγδαλα! Που πας, Eldorado;» ή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη με τον υπαινιγμό της ότι η εταιρεία «επέλεξε τη χρονική συγκυρία για να βάλει πολιτικό πρόσημο, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ» (sic); Μα ο πρώτος φυσικά, ευρύτερα γνωστός από τη δήλωση που έκανε ως εισηγητής του 4ου Μνημονίου ότι δεν γνωρίζει οικονομικά, μόνο μπακαλίτσικα.

Ακόμη πιο εύκολο θα ήταν το έργο της επιτροπής αν έπρεπε να αποφασίσει τι είναι πιο αυθεντικό, πιο άμεσο, λιγότερο υποκριτικό: η παρακίνηση του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα προς την Eldorado να «πάει στα τσακίδια και να μη στεριώσει πουθενά» ή το ξαφνικό οικολογικό ξέσπασμα του Παναγιώτη Καμμένου; Ναι, ναι, ο αυθόρμητος και ταπεινός σύμβουλος, για τον οποίο η 11η Σεπτεμβρίου, καληώρα, ήταν έργο τέχνης και η καριέρα είναι σαν τη χολέρα, νικά κατά κράτος τον πολλά βαρύ, κεντροδεξιό –κατά δήλωση του προϊσταμένου του- και όψιμα ευαίσθητο υπουργό.

Δεν έχουν καμία σημασία οι πολιτικές σκοπιμότητες που καταγγέλλει ο πρόεδρος της Eldorado ή οι εκκλήσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν αν ανασταλούν οριστικά οι δραστηριότητες της εταιρείας. Δεν έχει καμιά σημασία επίσης αν η διαδικασία εξόρυξης θα μπορούσε να βελτιωθεί ώστε να προστατευθεί καλύτερα το περιβάλλον. Ο ορθός λόγος ηττάται καθαρά από την αλαζονεία, την ειρωνεία και τη μαγκιά, που είναι ακόμη πιο εξωφρενικές όταν πηγάζουν από τον φανατισμό και την άγνοια.

Κακώς λοιπόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζητούν την αποπομπή του Καρανίκα, του πιο αγνού εκφραστή του κυβερνητικού δόγματος, του ανθρώπου στον οποίο θα έπρεπε δικαιωματικά να ανατεθεί η σύνταξη των non paper ώστε να πάψουν να είναι τόσο αφόρητα βαρετά. Εκείνος ξέρει πως, ό,τι κι αν λέει ο Πρωθυπουργός στους ξένους συνομιλητές του ή στη ΔΕΘ, στην πραγματικότητα οι επενδύσεις καταστρέφουν τα δάση, διαλύουν τις ανθρώπινες σχέσεις και εξαγοράζουν συνειδήσεις, γι αυτό και δεν θα προχωρήσει καμιά τους, ούτε στις Σκουριές, ούτε στο Ελληνικό, ούτε στην Κασσιόπη. Το σύνθημα που δονεί αυτή την κυβέρνηση είναι «Είμαστε όλοι Καρανίκες!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *