Φαινόμενα τριαδικότητας

Παντελής Μπουκάλας
Η Καθημερινή, 05/09/2018

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Βαρύς ο τριπλός ρόλος, αλλά η κ. Φώφη Γεννηματά φαίνεται να υπηρετεί δίχως σοβαρά προβλήματα την τριαδικότητά της. Ξέρει άλλωστε ότι αυτό το «τρία σε ένα» είναι φαινομενικό· στην πραγματικότητα ισχύει το «ένα σε τρία»: ένα κόμμα αναλυμένο σε τρία ονόματα, αλληλεπικαλυπτόμενα και σχεδόν ταυτόσημα, και πολιτευόμενο με ένα και μόνο σύνθημα, αυτό που βροντοφώναξε η κ. Γεννηματά στα 44α γενέθλια του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Ηγεμονικά διοίκησε ο πατριάρχης το δημιούργημά του. Οσους διανοήθηκαν να αμφισβητήσουν τη μονοκρατορία του, τους εκκαθάρισε με μια ατάκα περιφρονήσεως σημαντική, μια από τις πολλές δικές του που ακόμα σημαδεύουν τον πολιτικό μας βίο: «Εθεσαν εαυτόν εκτός Κινήματος».

Ηγεμονικά διοικεί και η κ. Γεννηματά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το παρακολούθημά του, το ΚΙΝΑΛ, υιοθετώντας το ανδρεϊκό μοντέλο. Ως μαρτυρία αρκεί η περιφρόνηση με την οποία αντιμετώπισε τη διαφορετική άποψη όλων των υπολοίπων του Πολιτικού Συμβουλίου για τη συμφωνία των Πρεσπών και η κατόπιν αυτού αποχώρηση του «Ποταμιού». Υπάρχει βέβαια μια κάποια διαφορά αναστήματος μεταξύ του ιδρυτή και της επιγόνου. Από την άλλη όμως η κ. Γεννηματά δεν είναι η μόνη που μιμείται τον τρόπο του Ανδρέα.

Ανδρεοπαπανδρεϊκά διοικούνται τα κόμματά μας, όποια χρώματα κι αν έχουν στο λάβαρό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λ.χ., ο πρόεδρος του οποίου δίνει αναφορά μόνο στον πρόεδρο της κυβέρνησης – και αντιστρόφως. Ένα ερώτημα υπάρχει για τη Ν.Δ. Όχι για το αν ακολουθεί το ανδρεϊκό πρότυπο, αλλά για το ποιος είναι όντως ο γαλάζιος Ανδρέας: ο εκλεγμένος πρόεδρος, ο προκάτοχός του ή ο αντιπρόεδρός του; Τριαδικότητα και εδώ, πλην άλλου τύπου.

Η κ. Γεννηματά πάντως φαίνεται ότι επιχειρεί να μιμηθεί ακόμα και την ανδρεϊκή έφεση στις ατάκες. Κορυφαίο δείγμα της μάλλον φτωχής παραγωγής της μια φράση που υποτίθεται ότι συνοψίζει το μανιφέστο της, γι’ αυτό την είπε και την ξαναείπε σε συνεντεύξεις της και την επανέλαβε στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να την καθιερώσει. Ιδού: «Στις ερχόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Κι αυτό σημαίνει να πάνε εκεί απ’ όπου ήρθαν». Τι εννοεί ο ποιητής με τον πυκνό του στοχασμό; Πού ακριβώς να πάνε; Στο 3%; Στο δεκαπενταμελές Αμπελοκήπων; Μπα. «Στα τσακίδια» εννοεί. Αλλά τον εμποδίζει η σοσιαλ-αστική του ευγένεια. Και ο αντιλαϊκισμός του βέβαια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *