Κεντροαριστερά: ποια επόμενη μέρα;

Μπάμπης Παπαδημητρίου
Καθημερινή, 3/11/2017

Πόσο χρήσιμος μπορεί να γίνει ο πολιτικός χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.; Προτού απαντήσετε με ένα «πολύ» ή κάποιο «εξαρτάται», σκεφτείτε και σκηνοθετήστε νοερώς τη μοναδική περίσταση κατά την οποία θα αναδειχθεί η χρησιμότητα των στελεχών, που διαγκωνίζονται –όχι και τόσο ζωηρά, είναι αλήθεια– για την προεδρία του νέου σχήματος: Οχι απλώς μια κάλπη χωρίς αυτοδυναμία, αλλά μια κάλπη χωρίς σαφές μήνυμα.

Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός με την «Κεντροαριστερά». Και για να μην το κουράζουμε, αυτό που με απασχολεί είναι το ίδιο με εκείνο που με προβλημάτισε όταν προ καιρού άκουσα την κ. Γεννηματά να «τα ρίχνει» εξίσου και στους δύο, Τσίπρα και Μητσοτάκη, χωρίς άλλη επιφύλαξη.

Μου έχει μπει, από τότε, η ιδέα ότι την επαύριο μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης, η στάση των παλαιοκομματικών του ΠΑΣΟΚ που κοουτσάρουν τη φιλτάτη Φώφη θα είναι ερμαφρόδιτη. Εχει περάσει καιρός από τότε και υποχρεωτικώς δέχθηκα τις διαβεβαιώσεις πως τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει και πως το αντικυβερνητικό μπριντ (από το breed) της συμπαράταξης είναι αυθεντικό.

Δεν μου επιτρέπεται να αμφισβητώ τα πιστοποιητικά της ευγενικής πασοκο-καταγωγής των συμπαραστατών της κ. Γεννηματά, ούτε βεβαίως τον οίκο των πρώην λεγκαλιστών της Αριστεράς, ούτε προφανώς την επιλογή των «σημιτικών», ούτε τελικά τις επιφυλάξεις που έχουν στο Ποτάμι για τη συμμετοχή του προέδρου τους στη διαδικασία.

Επειδή ακριβώς δεν μου πέφτει λόγος, θα ήθελα κάποιον να με καθησυχάσει ότι δεν τα κάνουν, όπως φοβάμαι, στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Γιατί, αν καλά καταλαβαίνω, στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης έχει πιάσει τα ποσοστά που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει μειώσει εντυπωσιακά την απόσταση που επίσης σήμερα του δίνουν οι μετρήσεις, η κ. Γεννηματά θα βρεθεί ενώπιον σοβαρού διλήμματος.

Μπορεί, για παράδειγμα, να πει: «Συμφωνώ να στηρίξω μια κυβέρνηση με τη Ν.Δ. υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προεδρεύσει ο Κυριάκος». Αυτό το κλίμα είναι που καλλιεργούν όλοι οι άνθρωποι του προέδρου (της Δημοκρατίας, βεβαίως), κρυψίνοες ακροδεξιοί και όλα τα σουτερέν παπαγαλάκια της φιλοκυβερνητικής δημοσιογραφίας. Η α λα Μπέρια διαστρέβλωση λεγομένων του Γεωργιάδη από την επίσημη «Αυγή», σε αγαστή συνεργασία με το σφυροκόπημα έντυπου φιλικού προς τον κ. Παυλόπουλο, οι σφήνες εκ μέρους των «σοβαρών» εθνικιστών (στη γειτονιά της Χ.Α.), όλοι δουλεύουν για τον Αλέξη. Νομίζω ότι εκεί, στο ΠΑΣΟΚ, είναι καιρός να δεσμευθούν για την επόμενη μέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *