Μάχες γόνων

Εφημερίδα  Έθνος
06 Δεκεμβρίου 2013

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τη συγκρότησή τους είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, που ουδέποτε απέβαλαν, λες και ήταν καταγεγραμμένο στο DNA τους. Ήταν πλήρως ταυτισμένα με τους γενάρχες τους, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι δύο ηγέτες, διαθέτοντας ισχυρό πολιτικό εκτόπισμα, καθόριζαν την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία και τη σήμανση του δημιουργήματός τους. Μπορεί η ΝΔ να εξέφρασε τη δεξιά παράταξη ή το ΠΑΣΟΚ τον αντιδεξιό χώρο, τα δομικά τους στοιχεία όμως ήταν ο καραμανλισμός και ο παπανδρεϊσμός και ό,τι αυτά συνεπάγονταν. Τα περί φιλελευθερισμού και Λαϊκής Δεξιάς ή σοσιαλισμού και Κεντροαριστεράς ήταν προσχηματικά για να συγκαλύψουν τον προσωποπαγή χαρακτήρα τους. Εξάλλου, ο ιδεολογικός τους λόγος διακρινόταν από ετερόκλητα και αμφίσημα στοιχεία, εξ ου και η πολυσυλλεκτικότητα, αλλά και η πολιτική τους ατροφία, που λειτούργησε αποτρεπτικά στο να μετεξελιχθούν σε κόμματα αρχών.

Στη συνέχεια, μάλιστα, αναδείχθηκαν τα παιδιά του «οικογενειακού σωλήνα», ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου που αντιμετώπισαν την ηγεσία ως κληροδότημα και προσωπική υπόθεση. Κυβερνώντας οι δύο γόνοι με τον στενό κύκλο τους -συγγενικό, οικογενειακό φιλικό-, με αυλοκόλακες και υποτελείς βουλευτές, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο, με τραγικά λάθη και ανερμάτιστες πολιτικές οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Αλλά και σήμερα που έχουν, κακήν κακώς, αποχωρήσει, επιδιώκουν, μέσω των ανθρώπων τους, να ποδηγετήσουν τα κόμματά τους. Θέλουν τις σημερινές ηγεσίες υποχείριά τους. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, δίνουν μάχες για να περισώσουν ό,τι μπορούν από την κατεστραμμένη υστεροφημία τους, αδιαφορώντας πλήρως αν η συμπεριφορά τους αυτή διαβρώνει τις ήδη αποδυναμωμένες παρατάξεις τους.

Δεν είναι τυχαίο που πρώην καραμανλικοί υπουργοί έχουν στοχοποιήσει τον υπουργό Οικονομικών, επειδή αναφέρθηκε στα τραγικά αδιέξοδα που προκάλεσε η διακυβέρνησή τους στα δημόσια οικονομικά της χώρας, ή το πρόσφατο βέτο του πρώην πρωθυπουργού στον Σαμαρά. Ούτε θεωρούνται τόσο αθώα το φλερτ των νεοπαπανδρεϊκών με τον ΣΥΡΙΖΑ και η αυτομόληση πολλών εξ αυτών.

Το βέβαιο είναι πως σήμερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνον την κυβερνητική φθορά από τα επώδυνα μέτρα που λαμβάνουν, αλλά και τις προσωπικές μάχες και υστεροβουλίες των γόνων, οι οποίοι καθίστανται για άλλη μια φορά τροχοπέδη στη φυσική μετεξέλιξη των παρατάξεών τους σε κόμματα αρχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *