Πολιτική ατροφία

Εφημερίδα Έθνος
12 Σεμπτεμβρίου 2014

Φαίνεται πλέον καθαρά πως το κουστούμι της εν δυνάμει κυβερνητικής εξουσίας πέφτει μεγάλο στο ΣΥΡΙΖΑ. Ως κατεξοχήν αντιμνημονιακό κόμμα θεμελίωσε την παρουσία του, εκφράζοντας την κοινωνική αγανάκτηση. Η εκμετάλλευση των τραγικών οικονομικών προβλημάτων, με τον καταγγελτικό λόγο, τη στείρα άρνηση, τον λαϊκισμό, γέμισε τις εκλογικές του δεξαμενές.

Τέσσερα χρόνια μετά, παραμένει στάσιμος τόσο ως προς τη δυναμική του όσο και προς τον πολιτικό και προγραμματικό του λόγο. Δεν μπορεί να συγχρονιστεί με την αλλαγή φάσης στην οποία εισήλθε ο τόπος. Η δυστοκία προσαρμογής του στα νέα δεδομένα του στερεί τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα κυβερνητικής ευθύνης.

Στην Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Ούτε βέβαια για ιδεοληπτικές πολιτικές. Μετά την οδυνηρή εμπειρία του «λεφτά υπάρχουν» η κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στις ανέξοδες υποσχέσεις. Το χάϊδεμα αφτιών, οι λαϊκίστικες κορώνες, οι υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές, η συμπαράταξη με τις κρατικοδίαιτες συντεχνίες, οι υποβόσκουσες αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις, οι θέσεις για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αποπνέουν παρελθόν και δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη εξόδου από την κρίση.

Πολιτευόμενος εκτός οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοϋπονομεύει την κυβερνησιμότητά του, επιτείνοντας το πρόβλημα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας που ήδη αντιμετωπίζει. Με ασθενική κυβερνητική εικόνα, η πολιτική επένδυση στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η ανάδειξή του σε δύναμη ευθύνης προϋποθέτει την αποδέσμευσή του από τις πολιτικές της επίπλαστης ανάπτυξης και ευημερίας. Η διεύρυνση του πολιτικού του ακροατηρίου δεν θα επιτευχθεί με τις μονομερείς και αυτάρεσκες αντιμνημονιακές του προτάσεις. Είναι συνυφασμένη με τον πραγματισμό που οφείλει να επιδείξει.

Η νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί νέες προσεγγίσεις και σύγχρονες προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη διακυβέρνησή της, για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που χρειάζεται να επιτευχθούν, για να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Στα ζητήματα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει έντονη πολιτική και προγραμματική ατροφία. Η αδυναμία της να επεξεργαστεί συγκεκριμένο και σύγχρονο προγραμματικό λόγο δεν της επιτρέπει να προβάλει μια αξιόπιστη και εν τέλει ελκυστική εικόνα, προκειμένου να αποκτήσει και την απαιτούμενη δυναμική. Το φρέσκο και καθαρό πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκεί για να δημιουργηθεί πολιτικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *