Σταυρόλεξο

Γιάννης Κ. Πρετεντέρης
Τα Νέα, 1-12-2016

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για την Κεντροαριστερά, να διευκρινίσουμε τα στοιχειώδη.

Πρώτον, ο Βενιζέλος δεν φεύγει από το ΠΑΣΟΚ – ούτε θέλει ούτε μπορεί κάποιος να τον διώξει…

Δεύτερον, ο Σημίτης δεν φτιάχνει κόμμα ούτε μοιράζει ευλογίες για κόμματα – αν τον ενδιέφερε, θα το είχε κάνει εδώ και χρόνια…

Τρίτον, το σενάριο της κολιγιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ κάηκε όσο δεν παίρνει – ας είναι καλά ο Λαλιώτης…

Τέταρτον, ο Παπανδρέου δεν γυρίζει στο ΠΑΣΟΚ – διότι τον θεωρούν μπελά χωρίς όφελος.

Πέμπτον, παρά τα προηγούμενα, κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε. Πάλι μείναμε στο «κακό χωριό τα λίγα σπίτια».

Τότε εμφανίστηκαν οι «ούτε Φώφη ούτε Σταύρος». Οι οποίοι λένε «το πράγμα δεν τραβάει, να φτιάξουμε καινούργιο μαγαζί με νέο αρχηγό».

Σωστό. Αλλά προσέξτε τη συνέχεια. Διότι οι «ούτε ούτε» δεν φτάνουν για περίπτερο. Αρα θέλουν να πάρουν μαζί τους (τουλάχιστον) τον Σταύρο.

Αν ο Σταύρος (που πιέζεται πολύ) πάει μαζί τους, θα προχωρήσουν.

Και τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στη Φώφη. Διότι αν φτιάξουν όλοι οι άλλοι νέο μαγαζί, τι θα κάνει η Φώφη; Θα μείνει με τη ΔΗΜΑΡ; Ή θα πιεστεί να μπει στο παιχνίδι;

Βέβαια η Φώφη δεν έχει αντίρρηση να πάνε όλοι μαζί, αρκεί να μείνει η ίδια αρχηγός. Γι’ αυτό και σιγά σιγά η εκλογή αρχηγού έχει απαλειφθεί από την ατζέντα της – έχω κανένα τρίμηνο να την ακούσω.

Κάτι τέτοιο όμως το αποκλείουν οι υπόλοιποι. Εκτός κι αν η Φώφη εκλεγεί με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση μεταξύ άλλων υποψηφίων.

Το δίλημμα δεν θα είναι εύκολο. Διότι τότε θα ανακύψει το πρόβλημα που ακύρωσε όλες τις έως τώρα προσπάθειες: ο καθένας προτιμάει ένα μαγαζάκι στα μέτρα του και όχι ένα μεγαλύτερο μαγαζί που μπορεί να ξεπεράσει τα μέτρα του.

Ασε που μας έχουν ζαλίσει με την «εθνική γραμμή» και την «εθνική συνεννόηση», όταν δεν μπορούν δέκα άνθρωποι να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Το ερώτημα βεβαίως τίθεται ούτως ή άλλως.

Απλώς και ελλείψει εναλλακτικής, μπορούν διάφοροι στη Χαριλάου Τρικούπη να παραμυθιάζονται ότι στις εκλογές θα σαρώσουν διά της ακινησίας διότι χιλιάδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα θυμηθούν τον πασόκο μέσα τους.

Κολοκύθια τούμπανα. Τίποτα δεν θα συμβεί. Διότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα «ΚΚΕ του Κέντρου», από το οποίο λίγοι φεύγουν και στο οποίο ελάχιστοι προσέρχονται.

Χωρίς rebranding, που λένε και οι ειδικοί, η κάλπη θα τους βγάλει όπου και οι δημοσκοπήσεις. Λίγο πάνω, λίγο κάτω.

Εκτός κι αν λυθεί το σταυρόλεξο που περιέγραψα. Αλλά ποιος μπορεί να λύσει τέτοιο σταυρόλεξο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *