Τα αγκάθια του ανορθολογισμού

«Αυτή είναι η Ελλάδα» είπε ο κάποτε ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα». Αν και δεν έλεγε κάτι που δεν γνωρίζαμε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, επειδή υποτίθεται έθιγε τη χώρα.

Διαβάζοντας κάποιος τα αποτελέσματα της έρευνας της «Διανέοσις», που επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις των Νεοελλήνων, εύλογα θυμάται τη φράση του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και τον σάλο που προκλήθηκε. Ο λόγος; Οι πρωτοφανείς αντιφάσεις, παραδοξολογίες και –ας μου επιτραπεί ο όρος- αλλόκοτες και ανερμάτιστες αντιλήψεις.

Χαρακτηριστικότερες όλων είναι εκείνη που εμφανίζει έναν στους τρεις συμπολίτες μας να πιστεύουν πως τα συμφέροντα της Ελλάδας θα εξυπηρετηθούν καλύτερα υπό την αιγίδα της Ρωσίας, και όχι εντός της Ευρωζώνης. Και βεβαίως αυτή που δείχνει ότι ένας στους τρεις Έλληνες υιοθετούν τη θεωρία περί ψεκασμού. Το πιο κουφό δε είναι ότι το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί πως υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Έπειτα απ’ όλα αυτά το «Αυτή είναι η Ελλάδα» παραμένει περισσότερο από επίκαιρο, καταδεικνύοντας ότι ο ανορθολογισμός αποτελεί μια από τις βασικότερες παθογένειες της χώρας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *