Tι συμβαίνει στην ΕΡΤ;

Μιχάλης Κυριακίδης
Metarithmisi.gr, 2/10/2017

Η «νέα» ΕΡΤ δημιούργημα της ΠρώτηΦοράΑριστεράς κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της κατάφερε να απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών, ακόμη και αυτών που την περίοδο του «μαύρου» έσπευσαν να την στηρίξουν.

Μετατράπηκε σε ένα προπαγανδιστικό όργανο της κυβέρνησης, απαξιώνοντας και την έννοια του δημόσιου χαρακτήρα της, δηλαδή του ρόλου της ως δημόσιο μέσο που υπηρετεί την πολυφωνία, σέβεται τη διαφορετική άποψη και τηρεί τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Πρόθεση του Μαξίμου ήταν από την αρχή να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να τη μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας, αψηφώντας τους κανόνες που διέπουν τα δημόσια ΜΜΕ σε μια δημοκρατία.

Για τον λόγο αυτό έστειλε στρατιά εγκαθέτων της, από τη διοίκηση έως το πρόγραμμα, αφοσιωμένους υπηρέτες τέτοιων νοοτροπιών, ενώ την ίδια ώρα, άξια και ικανά στελέχη παραγκωνίσθηκαν.

Είναι αλήθεια ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη χώρα μας, δεν κατόρθωσε να σταθεί στο ύψος της αποστολής της ως δημόσιο μέσο ενημέρωσης, εκτός από ορισμένες περιόδους, κυρίως την περίοδο μετά το 1996, καθώς πάντοτε η πολιτική εξουσία επεδίωκε την χειραγώγησή της. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τις ημέρες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν έχει προηγούμενο παρά μόνον στο απώτερο παρελθόν.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα για την κυβέρνηση και το επιτελείο που είχε σχεδιάσει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δεν πήγαν καθόλου καλά.

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της «Νέας ΕΡΤ», ξέσπασε καυγάς για τις θέσεις μεταξύ των κομματικών και των συνδικαλιστών σε συνεργασία με τους ακραίους, η οποίοι μάλιστα είχαν ιδρύσει το παραμάγαζο του «επαναστατικού EPT open», από την εποχή της ΝΕΤ και παρά την άνοδο στην εξουσία της ΠρώτηςΦοράςΑριστεράς, δεν το έκλεισαν. Συνεχίζει να λειτουργεί υπό τον έλεγχο και ευθύνη των συνδικαλιστών της ΠΟΣΠΕΡΤ, με επικεφαλής τον γνωστό Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι λειτουργεί με κλεμμένο εξοπλισμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο Ηλίας Κανέλλης σε άρθρο του στα ΝΕΑ, «το ραδιόφωνο που στήθηκε για να διεκδικήσει το άνοιγμα της ΕΡΤ συνεχίζει να λειτουργεί, εν μέρει ή εν όλω, με κονδύλια του κράτους – σαν εξωθεσμικό παράρτημα της κρατικής ραδιοφωνίας».

Μάλιστα, το «παρακρατικό» αυτό ραδιόφωνο, φιλοξενεί συχνά τους γνωστούς «Ρουβίκωνες», τους οποίους οι κρατικές υπηρεσίες του κ. Τόσκα, δεν κατόρθωσαν μέχρι στιγμής να εντοπίσουν για να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο προσφάτως διορισθείς διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος, την πρώτη μέρα που έφτασε στην κρατική ραδιοτηλεόραση, επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΡΤ-open. Εγραψε κιόλας στο βιβλίο επισκεπτών, διατυπώνοντας την ευχή η EΡΤ-open «να είναι πάντα ανοικτή, έτσι που να κρατά και την ΕΡΤ ΑΕ ανοικτή». Και δεν είναι τυχαίο.

Άσχημα είναι τα πράγματα και σε επίπεδο διοίκησης της «κανονικής» ΕΡΤ. Κόντρες, «πισώπλατες μαχαιριές» και ανοιχτές ρήξεις, είναι καθημερινό φαινόμενο, με ανάλογες επιπτώσεις και στα προγράμματα.

Η τελευταία εξέλιξη είναι πως η κυβέρνηση και στην περίπτωση της ΕΡΤ έκανε άλλη μία υποχώρηση προς τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, που προκάλεσαν τις αλλαγές στη διοίκηση. Ο διορισμός του κ. Βασίλη Κωστόπουλου ως διευθύνοντα συυμβούλου, παρά τις έντονες αντιδράσεις του επίσης διορισθέντος από του Μαξίμου Προέδρου Διονύση Τσακνή- ο οποίος μάλιστα απείλησε με παραίτηση – είναι το αποτέλεσμα αυτής της υποχώρησης.

Η τοποθέτηση αυτή δεν πτόησε τον κ. Τσακνή και οι καυγάδες, οι αντιπαραθέσεις, άλλοτε εντός του κτηρίου και άλλοτε δημοσίως, είναι συχνοί και καθημερινοί.

Οι εσωτερικές διαμάχες που παρέλυσαν την ΕΡΤ, οδήγησαν τελευταία και στην αποπομπή του γνωστού συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου, από μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας. Ο συνθέτης, που βίωσε και αυτός την «αυταπάτη» του με την ΠρώτηΦοράΑριστερά κυβέρνηση, σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, δηλώνει την έκπληξή του γιατί πληροφορήθηκε την αποπομπή του από τον τύπο και σημειώνει:

«…εκτός από την αίσθηση μιας προσωπικής προσβολής για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι προσπάθειές μου, υπάρχει δυστυχώς κι η αίσθηση μιας πολιτικής απογοήτευσης, γιατί θα περίμενα από την τωρινή κυβέρνηση να επιδείκνυε ένα διαφορετικό ήθος προς ανθρώπους που προσπαθούν επί χρόνια να υπηρετήσουν με το έργο και τη στάση τους, κάποιες διαχρονικές αξίες της Αριστεράς στους τομείς του πολιτισμού».

Οι πολίτες ακόμη και αυτοί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν την αξιολόγησή τους για το ανουσιούργημα που έφτιαξαν οι επιτελείς του Μαξίμου και το έρριξαν στον καιάδα της θεαματικότητας. Οι επιτελείς, ψάχνουν ακόμη να βρούν τι φταίει…

Μα είναι η έλλειψη πολυφωνίας, αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας, ανόητοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *