Υπνος βαθύς

Δημήτρης Κ. Ψυχογιός
Τα Νέα, 19-9-2017

Συνέβη κάτι καταπληκτικό στην Εκθεση Θεσσαλονίκης: κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με ύβρεις και χαρακτηρισμούς όπως έκανε ώς τώρα όποτε έβρισκε μπροστά του μικρόφωνο – οπότε και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν χρειάστηκε να απαντήσει στο ίδιο επίπεδο. Τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος και τη συνέχισε το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ. Ομως οι ίδιοι οι δύο αρχηγοί υπήρξαν κόσμιοι σαν μέλη της Βουλής των Λόρδων και ανέπτυξαν μάλιστα συγκλίνουσες προτάσεις. Μήπως μπαίνουμε σε εποχή που οι δύο πρωταγωνιστές θα προσπαθούν καθένας να μας πείσει ότι αυτός είναι ο καλύτερος εκσυγχρονιστής και όχι ότι ο άλλος είναι ψεύτης, κλέφτης, απατεώνας; Ας μην κρατάμε μεγάλα καλάθια, αλλά αυτή είναι η εικόνα τούτη τη στιγμή.

Και ενώ οι άλλοι έχουν βάλει «τα καλά τους», ο (κατά τη κ. Γεννηματά) «κοιμώμενος γίγαντας της ελληνικής πολιτικής σκηνής» δείχνει τον χειρότερο εαυτό του – όχι μόνο επειδή από τα χείλη του βγαίνει βροντερό ροχαλητό ανούσιων συνθημάτων αντάξιο του υποτιθέμενου μεγέθους του, αλλά και επειδή το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει πως «είναι εδώ, αποστεωμένο, παλαιοκομματικό». Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής προέδρου του Νέου Φορέα, πέρα από ψεύδη και αντιφάσεις, δείχνει την αρτηριοσκλήρωση της ηγετικής ομάδας του κάποτε κραταιού κόμματος.

Το ψεύδος είναι ότι σε κανένα σοσιαλιστικό η σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «δεν εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία» – εφαρμόστηκε στο Εργατικό Κόμμα και στις δύο αναμετρήσεις που έγιναν για εκλογή ηγεσίας, το 2015 και το 2016. Δεν υπήρχαν καθόλου κάλπες, μόνο επιστολική ή ιντερνετική ψήφος. Και μέλος ή φίλος γράφεσαι πάλι ιντερνετικά – το Labour τετραπλασίασε τον αριθμό μελών του και έφτασε τις 800.000 μέσω αυτών το διαδικασιών. Με λίγο ψάξιμο στο Δίκτυο, αμέσως τα βρίσκει κανείς αυτά – και μπορεί επιπλέον να μάθει πώς οργανώνεται το κόμμα του Μακρόν. Η αντίφαση έγκειται στο ότι τίποτα δεν εγγυάται πως ο παραλαμβάνων το περίφημο pin αυτοπροσώπως, όπως επιμένουν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ, δεν θα το παραδώσει στη συνέχεια σε όποιον θέλει ώστε να ψηφίσει για λογαριασμό του. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η υποκρισία για τον «εγγονό» που θα ψηφίσει ιντερνετικά αντί για τον παππού και τη γιαγιά αν δεν υπάρχει pin;
Οπου υπάρχουν ψεύδη, αντιφάσεις, υποκρισία, ανορθολογισμός, υπάρχει συμφέρον – στην περίπτωση των κοιμωμένων ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ είναι απολύτως διακριτό ότι ηγεσίες και παρακοιμώμενοι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τις θέσεις τους συμμετέχοντας σε εκλογική διαδικασία που δεν ξέρουν πώς να την ελέγξουν. Αν στα όνειρά τους βλέπουν ότι αυτή η νοοτροπία θα τους διασώσει πολιτικά, όταν ξυπνήσουν θα διαπιστώσουν πως θα έχουν καταντήσει γερασμένοι, κουρασμένοι και αναξιόπιστοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *