Ζητείται πραγματισμός

Εφημερίδα  Έθνος
25 Οκτωβρίου 2013

Η δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα είναι εγγενής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να πολιτεύεται σαν μικρή δύναμη της παρωχημένης Αριστεράς. Οι προσεγγίσεις του υπολείπονται της θέσης αλλά και των δυνατοτήτων του.

Αν και ισχυρός πλέον πόλος του νέου δικομματισμού, επιδεικνύει αδυναμία πολιτικού αναπροσανατολισμού. Επιδιώκει να καρπωθεί την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, υποσχόμενος επιστροφή στο παρελθόν και στις πολιτικές που δημιούργησαν τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα. Η αντιπολιτευτική στρατηγική του θεμελιώνεται στην υπεράσπιση του αναποτελεσματικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου, που μας οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στη χρεοκοπία.

Οι προτάσεις του είναι ανεδαφικές και δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση. Η ενδεχόμενη υλοποίησή τους, αναπόφευκτα θα ανακυκλώσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, θα αναβιώσει τα ελλείμματα και θα αυξήσει το δημόσιο χρέος. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Α. Τσίπρα, ότι θα ακυρώσει με έναν νόμο και ένα άρθρο όλες τις συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι αποκαλυπτικές.

Εκτός του ότι προκαλούν ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας, την ώρα που εναγωνίως προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δυσαρμονία με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και του τόπου. Ευαγγελίζεται την ανάπτυξη, υπόσχεται ευημερία, δεσμεύεται για νέες θέσεις εργασίας και επαναπροσληψεις, χωρίς να διευκρινίζει το πώς. Με ποια μέσα; Με ποιους πόρους; Συμπορευόμενος με τις συντεχνιακές και συνδικαλιστικές ελίτ, αυτοπαγιδεύεται σε αδιέξοδες προτάσεις, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την έλλειψη αξιόπιστου και ρεαλιστικού σχεδίου.

Υιοθετώντας άκριτα τις πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τις δυνατότητές του να διευρύνει την επιρροή του και άρα την κυβερνήσιμότητά του. Θεμελιώνοντας την πολιτική του παρουσία στον καταγγελτικό λόγο, στην ανέξοδη ρητορική, στις μονομέρειες και στις απολυτότητες της αντιμνημονιακής του στρατηγικής, αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί εξαιτίας της σκληρής κυβερνητικής πολιτικής.

Η έλλειψη ρεαλισμού και πραγματισμού, η πολιτική και ιδεολογική δυσκαμψία λειτουργούν ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξή του ΣΥΡΙΖΑ, για τη βίαιη ωρίμανσή του. Η δημοσκοπική του άπνοια είναι αποκαλυπτική. Η μεγάλη πρόκληση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποδείξει έχει την ικανότητα να αποκρυπτογραφεί τη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, προχωρώντας στις απαραίτητες τομές. Άλλωστε, η πολιτική ποτέ δεν ήταν στατική υπόθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *