Αμφιταλαντεύσεις Τσίπρα

Εφημερίδα Έθνος
29 Μαΐου 2015

Ο ηγέτης συνήθως διακρίνεται από τη στιβαρότητα, την αποφασιστικότητα και προπαντός από την ικανότητά του να συνθέτει, να εμπνέει, να καθοδηγεί. Τα χαρακτηριστικά αυτά διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την κυριαρχία του, καθορίζοντας την ταυτότητα, το ειδικό βάρος και την εμβέλειά του.

Η διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα είναι αξιοσημείωτη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οικοδόμησε ηγετική εικόνα. Τα επικοινωνιακά χαρίσματα, το άφθαρτο πρόσωπο, σε συνδυασμό με τον ριζοσπαστισμό που ενσάρκωνε, συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της πολιτικής του παρουσίας. Στο υποσυνείδητο της κοινής γνώμης καταγράφεται ως ένας νέος και δυναμικός ηγέτης. Μάλιστα, δεν ταυτίζεται με το κόμμα του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι υπολείπεται του Τσίπρα.

Μολονότι ο διαχωρισμός συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό, ο ίδιος δεν φαίνεται να τον αξιοποιεί επαρκώς. Στην προσπάθειά του να βρίσκεται σε αρμονία με το κόμμα του, μοιάζει αναποφάσιστος, αυτοπαγιδεύεται σε παραλυτικές ισορροπίες, απομειώνοντας έτσι την ηγετικότητά του. Προκειμένου να συγκεράσει τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις που διαπερνούν τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται δισυπόστατος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες -με λίγων ημερών απόσταση- ομιλίες του: στον ΣΕΒ και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τα μηνύματα που εξέπεμψε ήταν εντελώς διαφορετικά. Από τη μια, μίλησε ως υπεύθυνος πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι διαθέτει προσωπικό πολιτικό αφήγημα για τις σύγχρονες ανάγκες. Από την άλλη, εγκλωβίστηκε στον κομματικό μικρόκοσμο, επαναλαμβάνοντας παρωχημένες θέσεις και ιδεοληψίες προς τέρψιν του αυτιστικού ακροατηρίου του.

Ωστόσο, τα δύο πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα δεν εξυπηρετούν τη στρατηγική συμφωνίας που επιδιώκει με τους δανειστές. Αντιθέτως, τροφοδοτούν περαιτέρω το έλλειμμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας, δημιουργώντας σύγχυση όχι μόνο σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και στην ίδια την κυβέρνησή του. Αποτέλεσμα, οι διαφοροποιήσεις υπουργών του στο καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης να εκφράζονται δημόσια χωρίς φειδώ, αναιρώντας ακόμη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Το πολιτικό κεφάλαιο που οικοδόμησε Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προστατευθεί και να διευρυνθεί αν ο ίδιος επιδείξει μεγαλύτερη στιβαρότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Θέτοντας τέλος στις εκκρεμότητες με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές, ενδυναμώνει και επισφραγίζει την κυριαρχία του σε έναν ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πολιτική, μια ηγετική προσωπικότητα είναι παίκτης βάθους όταν έχει διακριτό, καθαρό στίγμα και επηρεάζει τις εξελίξεις,υπερβαίνοντας λογικές μέσου όρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *