Αβαθής πολιτική

Εφημερίδα Έθνος
29 Αυγούστου 2014

Μολονότι τα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας προσέλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις, το κομματικό σύστημα εξακολουθεί να τα προσεγγίζει με επιφανειακό, ακόμη και επιπόλαιο τρόπο. Αποφεύγει να πάρει καθαρές και σαφείς θέσεις. Αναλώνεται σε λεκτικούς ακροβατισμούς. Οι προτάσεις που διατυπώνει είναι γενικόλογες και αόριστες. Περισσότερο κινούνται στη σφαίρα της κοινοτοπίας, παρά απαντούν ουσιαστικά στα φλέγοντα ζητήματα. Έχοντας εντρυφήσει για χρόνια στην αβαθή πολιτική, δεν μπαίνει στην ουσία των προβλημάτων. Έτσι οι λύσεις που προκρίνονται είτε είναι μεσοβέζικες είτε παραπέμπονται σε βάθος χρόνου.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο υπερτροφικό κράτος και στην αναποτελεσματική διοίκηση νοθεύονται. Η αξιολόγηση -η πλέον αυτονόητη ενέργεια- κατέληξε σε φάρσα. Οι μεταρρυθμίσεις ευνουχίζονται και οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι τα καίρια αυτά ζητήματα δεν απασχολούν σοβαρά την υπάρχουσα πολιτική τάξη. Κυρίως αναλώνεται σε λογικές διευθετήσεων. Μέλημά της, η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας και των ποικιλώνυμων μικροσυμφερόντων.

Οι δύο εταίροι (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) συναγωνίζονται στον λαϊκισμό, προκειμένου να διασφαλίσουν την εύνοια διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Η συνεκτική ουσία της συγκυβέρνησης δεν είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, αλλά η διαχείριση της εξουσίας και η προσδοκία πολιτικών κερδών. Αξιοσημείωτες είναι οι πρόσφατες παλινωδίες για μια σειρά ζητημάτων στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας, αλλά και τα αιτήματα για ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο, ενώ το αποκαλούμενο εθνικό σχέδιο παραγωγικής και διοικητικής ανασυγκρότησης της χώρας έχει παντελώς ξεχαστεί.

Η πολιτική ρηχότητα είναι οργανικό στοιχείο και του ΣΥΡΙΖΑ. Επενδύοντας στην κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, περιορίζεται στη στείρα άρνηση. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να υιοθετεί άκριτα όλα τα αιτήματα των αντιδρούντων. Αρνείται να μπει στην ουσία των ζητημάτων και επιδίδεται στη διατύπωση γενικόλογων θέσεων, ακόμη και αντικρουόμενων μεταξύ τους. Το αλαλούμ που δημιουργήθηκε από δηλώσεις στελεχών του για τον ΕΝΦΙΑ είναι χαρακτηριστικό.

Με επιφανειακές και επιπόλαιες πολιτικές που δεν συνάδουν με την κρισιμότητα των προβλημάτων, το κομματικό σύστημα ακολουθεί χρόνια τώρα μια αβαθή πολιτική. Βιώνοντας το άγχος του πολιτικού κόστους, αποφεύγει να διατυπώσει και να υποστηρίξει καθαρές και ουσιαστικές προτάσεις. Χαϊδεύοντας τα αφτιά της κοινής γνώμης αποσκοπεί στο εφήμερο, αδιαφορώντας για το μακροπρόθεσμο. Στην πραγματικότητα επαναλαμβάνει τον παλιό κακό εαυτό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *