Επικοινωνιακή υπερτροφία

Εφημερίδα Έθνος
22 Αυγούστου 2014

Εν μέσω κρίσης, η επικοινωνία υποκαθιστά την πολιτική. Στην προσφιλή αυτή μέθοδο καταφεύγουν κυβερνητικοί εταίροι και αξιωματική αντιπολίτευση. Αδυνατώντας να διατυπώσουν καθαρές πολιτικές, επιδίδονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οι ασαφείς και γενικόλογες θέσεις τούς επιτρέπουν να μη δεσμεύονται για τίποτε, να υποστηρίζουν ανεδαφικές προτάσεις, να υιοθετούν αντιφατικά αιτήματα. Κύριο μέλημά τους, η αποφυγή του πολιτικού κόστους. Επιδίωξή τους, να είναι αρεστοί σε όλους.

Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να καλύψουν το έλλειμμα πολιτικής, αναγορεύοντας την επικοινωνία σε αυτοσκοπό. Φαίνεται να αγνοούν ότι η πολιτική είναι η πρώτη ύλη και χωρίς αυτή δεν υφίσταται η επικοινωνία. Δεν αποδίδει τους προσδοκώμενους καρπούς. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι η καλλιέργεια εικονικής πραγματικότητας, με πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Η επικοινωνιακή διαχείριση καίριων θεμάτων έχει καταστεί κυρίαρχο στοιχείο του πολιτικού γίγνεσθαι. Αξιοσημείωτο παράδειγμα το αίτημα της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνάντηση ελέγχου με τους εκπροσώπους των δανειστών και των εταίρων μας εκτός Ελλάδας. Προσπερνώντας την ουσία του ζητήματος, επιχειρείται να καλλιεργηθεί η ψευδής εικόνα περί απεγκλωβισμού της χώρας από την τρόικα. Αντί οι κυβερνητικοί εταίροι να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αναλάβαμε, καταφεύγουν σε άτεχνες επικοινωνιακές μεθόδους. Ωστόσο, ούτε οι μνημονιακές δεσμεύσεις αίρονται ούτε ο ρόλος της τρόικας αλλάζει με τρικ. Εντυπώσεις προσπαθεί να κερδίσει και το ΠΑΣΟΚ, με την απόφασή του να στείλει στο Παρίσι δικούς του επιτηρητές. Προφανώς για πολιτικό τουρισμό, γιατί την ευθύνη διαπραγμάτευσης έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Τον δρόμο της επικοινωνιακής υπερτροφίας ακολουθεί πιστά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία περίπτωση η εικόνα του άθεου –κατά δήλωσή του- αρχηγού, εν μέσω των μοναχών της Αθωνικής Πολιτείας. Προσβλέποντας στον προσεταιρισμό των συντηρητικών ψηφοφόρων, μοιάζει να ξεχνάει την πάγια πολιτική της Αριστεράς περί διαχωρισμού κράτους και Eκκλησίας. Παράλληλα φαίνεται να αβαντάρει και τον δυσαρεστημένο από το φορολογικό νομοσχέδιο κλήρο.

Η επικοινωνία είναι το όπλο των αδυνάτων, έλεγε γνωστός διανοητής. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση το επιβεβαιώνουν με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Προσπαθούν να υπερβούν την πολιτική τους ατροφία με ανούσιες και παιδαριώδεις μεθόδους που εντείνουν το πρόβλημα αξιοπιστίας και φερεγγυότητάς τους. Δημιουργώντας ψευδαισθήσεις, αρνούνται να αντιμετωπίσουν την ουσία των υπαρκτών και καίριων ζητημάτων στην οικονομία, στη διοίκηση, στο κράτος, στην κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *