Εξετάσεις

Γιάννης Πρετεντέρης
Τα Νέα, 04/06/2020

Μερικές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω τι ακριβώς συζητούν στη Βουλή για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Διότι όλα τα λεφτά είναι οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη (άκουσα και σε άλλες πόλεις…) με το αίτημα “Άμεση κατοχύρωση εξαμήνου στους φοιτητές να περαστούν τα μαθήματα χωρίς εξετάσεις”.
Υπογράφουν Foitites enantia stin exetastiki.

Η δικαιολογία είναι ότι “δεν φταίμε εμείς για την πανδημία και τις επιπτώσεις της και ότι αισθάνονται άγχος, φόβο, αγωνία, πίεση περνώντας δυο μήνες σε εγκλεισμό”.

Άρα; “Να μη γίνει η εαρινή εξεταστική” ώστε “να μην πληρώσουν οι φοιτητές όλη αυτή την κατάσταση”.

Δεν με εκπλήσσει το αίτημα. Υποθέτω ότι εκατομμύρια φοιτητές στον πλανήτη θα ήθελαν να γλιτώσουν τις εξετάσεις και να αποφύγουν την πίεση. Κι εγώ ήμουν κάποτε στη θέση τους. Δεν με ενοχλεί ούτε εκείνο το “να περαστούν” που βγάζει μάτι.

Με εντυπωσιάζει η διεκδίκηση. Η ενδόμυχη βεβαιότητα πως στη χώρα μας όλα μπορούν να ειπωθούν, όλα είναι εύλογα, όλα δικαιολογούνται, όλα προκύπτουν από κάποιο δικαίωμα, όλα γίνονται ή μπορούν να γίνουν, αρκεί να διατυπώσεις το αίτημα.

Ποια είναι όμως η σχέση των παραπάνω με τη συζήτηση στη Βουλή; Κατά τη γνώμη μου απόλυτη.

Διότι το σχολείο και στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αποτρέπουν αυτήν ακριβώς την αμετροέπεια.

Να μαθαίνουν δηλαδή στα παιδιά πως δεν μπορούν να ειπωθούν τα πάντα, πως δεν είναι όλα εύλογα, πως δεν δικαιολογούνται τα πάντα, αρκεί να επινοηθεί μια δικαιολογία, πως δεν μπορούν να γίνουν όλα με λίγη πίεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.