Ισχυρές ηγεσίες για ισχυρές ομάδες

Εφημερίδα Γαύρος
6 Ιουλίου 2010

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον Ολυμπιακό. Ένας σημαντικός κύκλος με μεγάλες επιτυχίες κλείνει και ένας νέος διανοίγεται μπροστά του.

Ως συλλογικό υποκείμενο ο Ολυμπιακός μας δείχνει ότι κάθε εποχή και κάθε περίοδος έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές. Μετά τον Ν. Γουλανδρή, τον Σ. Κόκκαλη, ο νέος τιμονιέρης Βαγγέλης Μαρινάκης θα έχει τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνοντας πράξη μια μεγάλη τομή στην ιστορική συνέχεια της ομάδας του Πειραιά.

Ο μύθος του πειραιώτικου συλλόγου είναι η κινητήριος δύναμη για το παρόν και το μέλλον του, είναι η αξία που θα τον κάνει ξανά ισχυρό. Ο Ολυμπιακός δεν καλείται σήμερα να είναι απλώς και μόνο ο πρωτοπόρος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Καλείται να γίνει μια σύγχρονη ομάδα, ακολουθώντας μια νέα φιλοσοφία, ένα νέο μοντέλο οργάνωσης, διεύθυνσης και διοίκησης, μια νέα κινούσα ιδέα. Καλείται να κάνει πράξη το εγχείρημα μιας συλλογικής προσπάθειας που θα έχει τους Γαύρους πρωταγωνιστές.

Ο Ολυμπιακός έχει τις προϋποθέσεις να γίνει η ομάδα των φίλων και οπαδών του, η ομάδα των πολιτών του Πειραιά, η ομάδα μιας Ελλάδας που θέλει να απεγκλωβιστεί από τη μιζέρια, την αδράνεια, την εσωστρέφεια, η ομάδα της Ελλάδας της μείζονος προσπάθειας. Ο Ολυμπιακός διαθέτει τις δυνατότητες να γίνει η ομάδα-σύμβολο που αφήνει πίσω της το παρελθόν και προχωρά με αποφασιστικό τρόπο σε μια νέα οργάνωση και διοίκηση.

Η ιστορική ομάδα του Πειραιά μπορεί να κάνει πολλά, στηριζόμενη στην αποφασιστικότητα και την πίστη του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μπορεί να κάνει πολλά, αν αλλάξει εκ βάθρων τα όσα πλήγωσαν, τα όσα απομείωσαν τα τελευταία χρόνια τη δύναμη και τη δυναμική της. Μπορεί να κάνει πολλά, αν στηριχθεί σε νέες δομές που θα επανακαθορίζουν τις σχέσεις των φιλάθλων της με την ίδια, τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις της, αν στηριχθεί σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα υπερβαίνει τον στενό ορίζοντα των αποδόσεων στον αγωνιστικό χώρο.

Εξάλλου, οι μεγάλοι μύθοι, στον βαθμό που εκφράζουν υπαρκτά, δυναμικά και μαζικά συλλογικά υποκείμενα, έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν στην απαραίτητη ανατοποθέτησή τους στο νέο περιβάλλον που καλούνται να δράσουν.

Το παράδειγμα της Μπάρτσα αποδεικνύει πως πίσω από τις ισχυρές ομάδες βρίσκονται ηγεσίες που στηρίζονται στο συλλογικό υποσυνείδητο, αξιοποιώντας τη μεγάλη δύναμη των φιλάθλων τους, ηγεσίες οι οποίες διευρύνουν τους ορίζοντες της ομάδας τους και με την ορθή διαχείρισή τους την αναδεικνύουν πρωταγωνίστρια σε όλα τα επίπεδα πέραν από την αμιγώς ποδοσφαιρική και αθλητική δραστηριότητα.

Ο Ολυμπιακός, αυτή η μεγάλη, σταθερή και άφθαρτη αξία, ο Ολυμπιακός των μεγάλων επιτυχιών πρέπει να έρθει ξανά στο προσκήνιο. Το μόνο που απαιτείται είναι όραμα, σχέδιο και μέθοδος, και ένα νέο μοντέλο διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *