Πειραιάς: Πόλος έλξης, τόπος προορισμού

Ομιλία στην ημερίδα της «Πειραιώς Πολιτεία»
28 Μαρτίου 2005

Κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας. Η Πειραιώς Πολιτεία έκρινε σκόπιμο να διοργανώσει αυτή την ημερίδα, προκειμένου να παρουσιάσουμε την πρότασή της για την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, όμως θέλουμε και να ακούσουμε τις απόψεις, τις παρατηρήσεις, ακόμη και τις ενστάσεις όλων των συντελεστών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Πειραιά, της Νομαρχίας, των Δήμων, όλων των φορέων της πόλης, των εργαζομένων, των εργοδοτών, των ναυτιλιακών παραγόντων κ.ά.

Επιδίωξή μας δεν ήταν να καταγράψουμε τα προβλήματα της περιοχής. Ούτε να προβάλλουμε τα αιτήματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί από διάφορους φορείς ή και πολίτες. Σκοπός μας ήταν να εντοπίσουμε όλες εκείνες τις αναπτυξιακές πηγές που θα μας επέτρεπαν να συγκροτήσουμε ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Η αγωνία και ο προβληματισμός μας για το μέλλον του Πειραιά στη μεταολυμπιακή εποχή, μάς οδήγησαν στην αναζήτηση ενός στρατηγικού σχεδίου οικονομικής ανάπτυξής του.

Με την ουσιαστική βοήθεια ειδικών μελετητών, πανεπιστημιακών, πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, οικονομολόγων, επεξεργαστήκαμε μια ολοκληρωμένη οικονομική και αναπτυξιακή στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Η στρατηγική αυτή έχει ως βασικούς συντελεστές την Πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα. Θεωρούμε ότι οι τρεις αυτοί συντελεστές αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης κάθε περιοχής.

Προσπαθώντας να συγκροτήσουμε την πρότασή μας σκεφτήκαμε απλά, σύγχρονα και τολμηρά. Μακριά από κλισέ, σχήματα του παρελθόντος και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οραματιστήκαμε τον Πειραιά ως πόλο έλξης και τόπο προορισμού, ως μαγνήτη του ενδιαφέροντος νέων δυνάμεων και σημαντικών επενδυτικών σχεδίων.

Σχεδιάσαμε την πρότασή μας, έχοντας ως επίκεντρο επιλεγμένα σημεία, επιλεγμένες περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης και ατμομηχανές για την οικονομική του ανόρθωση. Πεποίθησή μας είναι ότι ο Πειραιάς χρειάζεται ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, χρειάζεται μια μεγάλη ιδέα, ένα όραμα. Το σχέδιο που υποβάλουμε για ενημέρωσή σας ελπίζουμε να αποτελέσει τη βάση μιας γόνιμης και ουσιαστικής συζήτησης.

Κυρίες και κύριοι,
Όλοι μας βιώνουμε την αγωνιώδη και πολύχρονη αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας, ενός νέου στίγματος, μιας νέας πορείας. Ο παλιός βιομηχανικός Πειραιάς αποτελεί ένα μακρινό παρελθόν και τη θέση του έχει πάρει μια ερμαφρόδιτη κατάσταση, ένας λανθάνων και ημιτελής προσανατολισμός ανάπτυξης. Υπάρχει μια φανερή στασιμότητα και αυτή τροφοδοτεί μια εύλογη ανησυχία και ανασφάλεια.

Ας μην κρυβόμαστε. Ο Πειραιάς πάσχει. Ο Πειραιάς χάνει έδαφος. Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη μιας νέας έμπνευσης, ενός νέου τολμηρού και φιλόδοξου σχεδίου. Είναι επιβεβλημένη μια Μεγάλη Ιδέα, ένα Όραμα για τον Πειραιά, ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής.

Ας σκεφτούμε γεγονότα, εικόνες και προβλήματα που συνέθεσαν μια ολόκληρη πορεία, η κατάληξη της οποίας απεικονίζεται πλέον στο τρίπτυχο:

  • Έλλειψη Ταυτότητας
  • Οικονομική Υστέρηση
  • Αισθητική Υποβάθμιση

Αναφέρομαι στην αποβιομηχάνιση της ευρύτερης περιοχής, στην απομάκρυνση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και την εγκατάστασή τους σε ελκυστικότερα σημεία, αλλά και στη μεταφορά της έδρας των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές του Πειραιά. Αναφέρομαι, επίσης, στη συρρίκνωση του εμπορίου γύρω από το λιμάνι και τη μαζική φυγή εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματιών προς περιοχές με περισσότερα πλεονεκτήματα.

Και αναρωτιέμαι για τα αίτια της έλλειψης υποδομών και δικτύων υψηλής τεχνολογίας, της εγκατάλειψης του πολεοδομικού – αστικού ιστού, της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης και της απουσίας χώρων στάθμευσης.

Κλείνοντας να πω ότι φιλοδοξία μας είναι οι θέσεις και προτάσεις που καταθέτουμε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού προβληματισμού για την αναζήτηση εφικτών και δοκιμασμένων λύσεων στο μεγάλο θέμα της οικονομικής και αναπτυξιακής προοπτικής του Πειραιά.

Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *