Περί δεξιάς στροφής

Εφημερίδα Έθνος
06 Ιουνίου 2014

Οι επιδόσεις της ΝΔ στις ευρωεκλογές θέτουν καίρια ερωτήματα ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί. Η συμπίεση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, ενώ την ίδια στιγμή ο ακροδεξιός χώρος καλύπτει ένα ποσοστό της τάξης του 17%.

Η ενίσχυση των ακροδεξιών, εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, ούτε εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα. Η πρωτιά της Μ. Λεπέν στη Γαλλία, του Φάρατζ στη Βρετανία, καθώς και η αύξηση της επιρροής αντίστοιχων κομμάτων σε Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία, αποδεικνύουν ότι ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

Η συζήτηση περί δεξιάς στροφής της ΝΔ μοιάζει κοντόφθαλμη. Οι δυνάμεις που βρίσκονται εκ δεξιών της έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο εθνολαϊκισμός, ο εθνικισμός, η φοβικότητα, ο ρατσισμός, ο αντιευρωπαϊσμός δεν συνάδουν με μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, συνεπώς οποιαδήποτε διασταύρωση μαζί τους καθίσταται αδύνατη. Η εμπειρία έδειξε ότι οι προσπάθειες προσεταιρισμού είχαν αντίθετα αποτελέσματα. Ο Ν. Σαρκοζί, για παράδειγμα, θέλοντας να αναχαιτίσει την Ακροδεξιά, υιοθέτησε την πολιτική ατζέντα της και αντί για όφελος είχε κόστος.

Οι διαρροές της ΝΔ προς την ακροδεξιά δεν θα περιοριστούν με το να στραφεί δεξιότερα. Κάτι τέτοιο θα είχε άλλες παρενέργειες, θα δημιουργούσε κλίμα δυσπιστίας στις μετριοπαθείς δυνάμεις που προσβλέπουν σ’ αυτή. Ο ακροδεξιός χώρος δεν θα συρρικνωθεί χαϊδεύοντάς τον ούτε αλιεύοντας ψήφους στα θολά νερά του.

Η σταθερότητα που επαγγέλλεται ο Α. Σαμαράς προϋποθέτει καθαρές πολιτικές και σαφή οριοθέτηση απέναντι σε όλους εκείνους που επιδιώκουν την παλινδρόμηση της Ελλάδας στο παρελθόν και την αναδίπλωσή της σε συντηρητικούς προσανατολισμούς. Η άνοδος των ποσοστών της ΝΔ, από το 18% τον Μάιο του 2012 περίπου στο 30% τον Ιούνιο, δεν προέκυψε από καμιά δεξιά στροφή. Οφειλόταν στο ευρωπαϊκό χαρτί που τότε έπαιξε καθαρά ο αρχηγός της.

Πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες δεν οικοδομείς, σκιαμαχώντας με τις δυνάμεις του παρελθόντος. Η δεξιά στροφή θα προκαλέσει ζάλη στο εκλογικό σώμα που προσβλέπει σε μια σύγχρονη και χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος Κεντροδεξιά. Παράλληλα θα απομειώσει τις όποιες δυνατότητες της ΝΔ για την ανασύνθεση του χώρου. Εφεδρείες δεν αποκτάς φλερτάροντας με ακροδεξιούς, αντιευρωπαϊστές και ψεκασμένους, αλλά με καθαρές πολιτικές που προωθούν τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *