Ποιων οι μάσκες έπεσαν;

Νίκος Κωνσταντάρας
Η Καθημερινή, 24/05/2019

«Εχουν πέσει οι μάσκες και έχουν φανερωθεί τα προγράμματα και τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας: έπεσαν οι μάσκες και όλος ο θίασος βρίσκεται επί σκηνής, αναμένοντας το χειροκρότημα της κάλπης. Το σχόλιο, όμως, δεν αφορά τόσο τους περίπου 70.000 υποψηφίους στις τοπικές εκλογές, ούτε τους 1.195 που αγωνίζονται για 21 θέσεις στην Ευρωβουλή, ούτε τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφορά κυρίως την κυβέρνησή του, όπως ο ίδιος κατέστησε σαφές στην ίδια συνέντευξη.

«Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης και ο συνταξιούχος πρέπει να ξέρει πως η σύνταξή του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη», είπε ο κ. Τσίπρας. Καθώς ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως εκπροσώπους του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, προφανώς δεν μπορεί να εννοεί ότι η Ν.Δ. φορούσε μάσκα. Η πίεση που ο ίδιος, όμως, ασκεί στους συνταξιούχους για να εκφράσουν ευγνωμοσύνη για τη «γενναιοδωρία» με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα λεφτά των παιδιών τους, αποκαλύπτει μια νοοτροπία που όφειλε να ανήκει στο παρελθόν. Η εξαγορά ψήφων είναι παλιά πληγή, που προκαλεί απανωτές χρεοκοπίες. Το προοδευτικό, φιλολαϊκό πρόσωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πάντα να προβάλλει εκδηλώνεται ως κυνικό παζάρι.

Έπεσαν, όμως, οι μάσκες και σε άλλο μέτωπο. Όπως ήταν φυσικό, η μακρόχρονη κυβερνητική ανοχή για τον πολιτικό χουλιγκανισμό ενθάρρυνε την ολοένα μεγαλύτερη θρασύτητα ακραίων ομάδων. Χρειαζόταν μόνον η αφορμή –οι εκδηλώσεις επαναστατικής στοργής προς ένα δολοφόνο– για να αποκαλυφθεί το πρόσωπο κάτω από τις κουκούλες. Οι «αντιεξουσιαστές» στρέφονται όχι κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά της αντιπολίτευσης και του Κοινοβουλίου. Η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «αδικημένο» αρχιερέα της πολιτικής βίας ανταμείβεται. Η αδιαφορία ή αμηχανία της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση του θέματος τους εκθέτει στα μάτια πολλών ψηφοφόρων. Οσα επιδόματα και αν δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνεται με την εξάπλωση της αναρχίας, προκαλώντας οργή και ανασφάλεια όχι μόνο σε ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες αδιαφορεί, αλλά και στους συνταξιούχους.

«Ο πολίτης έχει ευθύνη για την επόμενη μέρα», σημειώνει ο κ. Τσίπρας. Ίσως τώρα που έπεσαν οι μάσκες, η κάλπη θα του δείξει ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την ευθύνη διαφορετικά απ’ ό,τι ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *