Στρατηγική ήττα

Εφημερίδα Έθνος
16 Μαΐου 2015

Η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας, υποστήριζε ο Μάο. Στην πολιτική η παραδοχή αυτή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Συνεπώς οι ρητορείες, οι βαρύγδουπες διακηρύξεις, οι θεατρινισμοί, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, της σημερινής κυβέρνησης, δεν μπορούν να καλύψουν την αλήθεια των γεγονότων και των πράξεών της. Τα φληναφήματα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργούν σύγχυση ως προς τις επιδιώξεις της. Δεν αλλάζουν τα δεδομένα ούτε τη βοηθούν να εναρμονιστεί με το περιβάλλον, στο οποίο είναι αναγκασμένη να κινηθεί. Εκατό μέρες τώρα επιδίδεται σε μια ατέρμονη προσπάθεια, χωρίς να αποσαφηνίζει τους στόχους της.

Η ακρισία που τη χαρακτηρίζει την καθιστά ανήμπορη στο να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πολιτικό πλαίσιο. Παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με τον χρόνο, χάνει τη μια μάχη μετά την άλλη, διακυβεύοντας τις αντοχές της χώρας και της οικονομίας. Οι συνεχείς αντιφάσεις, οι αμφισημίες, οι αντινομίες δημιουργούν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις. Αρνούμενη να συμφιλιωθεί με τη σκληρή πραγματικότητα, καταφεύγει σε ατελέσφορες θέσεις και ενέργειες. Η επιμονή της στην πολιτική λύση αποδεικνύει παροιμιώδη άγνοια κινδύνου, επιτείνοντας τα αδιέξοδα.

Πολιτευόμενη στην ευρωπαϊκή σκακιέρα με εσωτερικούς όρους, η κυβέρνηση υπέστη στρατηγική ήττα. Κι αυτό γιατί δεν μπόρεσε να απεξαρτηθεί από τα ανερμάτιστα ιδεολογήματα που διαπερνούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ετερόκλητο κυβερνητικό σχήμα. Με τη γνώση και εμπειρία που έχει συλλέξει ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται τα συγκεκριμένα όρια, μέσα στα οποία είναι υποχρεωμένος να κινηθεί. Οι πολιτικές του συγκερασμού και των ισορροπιών οδηγούν σε παράλυση. Η παραδοχή της αλήθειας επιβάλλει την ουσιαστική και χωρίς ενοχικά σύνδρομα και αναστολές ανατοποθέτηση της στρατηγικής του. Άλλωστε η πολιτική δεν είναι στατική και αμετάβλητη. Η αλλαγή θέσεων καθίσταται αναγκαία όταν μεταβάλλονται τα δεδομένα.

Το διακύβευμα για τον πρωθυπουργό δεν είναι η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και οι άγονες ισορροπίες με τις διάφορες συνιστώσες του. Μέγιστο διακύβευμα αποτελεί η αποφυγή της αυτοχειρίας της Ελλάδας. Η αναγνώριση της πραγματικότητας και η αναπροσαρμογή σ’ αυτή δεν συνιστά υπαναχώρηση ούτε μεταμορφισμό. Αντιθέτως, είναι πράξη υπεύθυνη και επιβεβλημένη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί χρήσιμος για τη χώρα, ενεργώντας τολμηρά και συνετά. Η επίτευξη συμφωνίας δεν προϋποθέτει μόνο κοινές προσεγγίσεις, αλλά ισχυρή αυτοπεποίθηση και υψηλό πολιτικό θάρρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *