Εθελοντισμός

Ομιλία στην εκδήλωση της «Πειραιώς Πολιτεία» για τον Εθελοντισμό
5 Δεκεμβρίου 2001

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους της Πειραιώς Πολιτείας, σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση για τον εθελοντισμό και σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.

Δεν σας κρύβω ότι η σημερινή συμμετοχή σας, αποδεικνύει έμπρακτα το μεγάλο ενδιαφέρον ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για την επιτυχία των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ του 2004, στην Αθήνα. Μια επιτυχία στην οποία είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν όλοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, δεν θα είναι σαν όλους τους άλλους. Θα είναι οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν γίνει ποτέ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολίτες, για να μπορέσουμε να πορευθούμε στο σύγχρονο κόσμο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι η μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε οργανωτικά, αλλά και ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη ενός άλλου τρόπου για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δικοί μας Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να διαπνέονται από τις παραδόσεις και αξίες του λαού μας απ’ την ιδιαίτερη πολιτιστική μας κληρονομιά, απ’ την ξεχωριστή ανθρωπιστική μας παράδοση.

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε το ρόλο των Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά καθώς και της Νομαρχίας Πειραιά, στην προβολή και αξιοποίηση του μηνύματος του εθελοντισμού.

Ξεχωριστή όμως είναι και η συμβολή του Αθήνα 2004 που όχι μόνο έχει αναλάβει την οργανωτική διεκπεραίωση του σπουδαίου εγχειρήματος των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την επιλογή της εθελοντικής συμμετοχής.

Σε μια εποχή υλιστικών κινήτρων και παροχών, αξίζει να προτάξουμε τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς και της κοινωνικής συμμετοχής. Ο εθελοντισμός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα μας οδηγήσει στους πιο ουμανιστικούς, εν τέλει στους πιο ολοκληρωμένους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ.

Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο η συμμετοχή και η κοινωνική προσφορά. Ο εθελοντισμός σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αποτελεί:

  • Αντίβαρο απέναντι στην ιδιοτέλεια και την ιδιωφέλεια.
  • Αντίδοτο στην ιδιώτευση και ωχαδερφισμό και τη βαρβαρότητα της σύγχρονης εκδοχής του μεγάλου αδελφού.

Μετά την κρίση και απαξίωση των ιδεολογιών μετά την οριστική εγκατάλειψη της ουτοπίας και την απομάκρυνσή μας από τις ποικιλώνυμες χίμαιρες που και προσδοκίες του παρελθόντος, ήρθε η ώρα να στραφούμε προς μια πολυδύναμη και πολυδιάστατη ατομικότητα.

  • Μια ατομικότητα  η οποία δεν αντιτίθεται στην έννοια της κοινωνικής συμμετοχής και της συλλογικότητας.
  • Μια ατομικότητα η οποία δεν ταυτίζεται με τον ατομικισμό ούτε είναι συνώνυμη της Ιδιώτευσης, αλλά αντίθετα μέσα από τη δημιουργική και δυναμική αξιοποίηση των ικανοτήτων και των ταλέντων του καθενός από μας θα φτάσουμε στο στόχο της  εθελοντικής συμμετοχής και προσφοράς, μιας προσφοράς βαθιά ανθρωπιστικής

Ο εθελοντισμός, δεν πρέπει να είναι μια στεγνή λέξη. Δεν πρέπει να είναι μια λέξη σύνθημα για να συγκινήσουμε τον κόσμο. Η εποχή των συνθημάτων πέρασε. Ήρθε ο καιρός της ουσίας.

  • Ο εθελοντισμός πρέπει να γίνει  τρόπος ζωής.
  • Ο εθελοντισμός είναι η ιδεολογία του μέλλοντος.
  • Ο εθελοντισμός είναι τελικά κάτι πολύ απλό: Να διαθέσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας στους άλλους.

Αυτό σίγουρα δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται, αλλά ούτε και τόσο δύσκολο για να μην το προσπαθήσουμε.

Ας κάνουμε απόψε την αρχή.

Ας δηλώσουμε όλοι εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *